Diensten

Tijdens een instrumentele behandeling wordt de voet volledig behandeld aan de hand van een specifiek instrumentarium, voor een grote verscheidenheid aan klachten.

Een instrumentele behandeling van de voet kan gaan over een eeltbehandeling en het knippen van nagels. Eelt komt voor bij overmatige druk en/of wrijving. Daarop wordt – naast de instrumentele behandeling – mogelijk ook vilttherapie, siliconentherapie of zooltherapie toegepast. Een podoloog knipt nagels wanneer die ingegroeid, gespleten of zeer dik zijn. Bij het ingroeien van de nagel of bij pijnlijke nagelwallen gebruikt een podoloog vaak een nagelbeugel. Daarbij wordt de vorm beïnvloed, door het plaatsen van een beugel op de nagel.

Ook andere problemen worden met een instrumentele behandeling grondig aangepakt, zoals likdoorns/eksterogen, klachten onder de nagels, kloven of wratten.

Bij de toepassing van vilttherapie worden – met behulp van medisch vilt – zones aan de onder- of zijkant van de voet ontlast. Dit wordt vaak toegepast bij mensen met eelt, reuma, diabetes of aangeboren afwijkingen.

Voor deze technieken – meer te beschouwen als specialistische pedicure – bieden bepaalde mutualiteiten een tegemoetkoming aan. Raadpleeg hiervoor jouw eigen mutualiteit.

Ganganalyse, of dynamisch bewegingsonderzoek, bekijkt jouw gangpatroon om tot een accurate diagnose en behandeling te komen.

Tijdens de ganganalyse wordt er bekeken hoe je stapt en loopt, maar ook de voetstand, voetafwikkeling en eventuele onregelmatigheden worden onder de loep genomen. Met behulp van een camera en vertraagde beelden en zo nodig ook een drukplaat wordt het geheel grondig geanalyseerd. Dit verloopt steeds in combinatie met een uitgebreid biomechanisch onderzoek met hoekmetingen van alle relevante gewrichten. Op die manier worden afwijkingen en/of klachten opgespoord en wordt er bekeken op welke wijze er ingegrepen kan worden. Dat kan gaan van een doorverwijzing naar de kinesitherapeut of de osteopaat tot het opstarten van een zooltherapie.

Podologische zooltherapie optimaliseert, herstelt of ontlast de voetfunctie waar nodig.

Via een podologisch onderzoek worden alle data en informatie omgezet in een zoolconcept op maat van de klacht van de patiënt. Op die manier ontstaat er een kruisbestuiving tussen de drie pijlers van podologische zooltherapie: duurzaamheid, correctie en comfort. Het uiteindelijke doel is om het gehele lichaam opnieuw in balans te brengen en te houden.

Zooltherapie is toegankelijk voor iedereen: kinderen en ouderen, sporters, mensen met overbelastingsletsels, reumapatiënten, personen met diabetes… .

Samenhangend met de zooltherapie is uiteraard de schoenkeuze op basis van professioneel schoenadvies. Voor het welslagen van de therapie wordt er aangeraden de juiste schoen te dragen om de werking van de podologische zool verder te ondersteunen en te versterken.

Sommige mutualiteiten voorzien in een beperkte terugbetaling van de zooltherapie. Doe hiervoor navraag bij jouw eigen mutualiteit.

Siliconentherapie helpt de tenen te corrigeren of te beschermen door een siliconen hulpstuk.

Bij siliconentherapie of orthoplastie plaatst de podoloog een siliconen hulpstuk tussen de tenen. Het hulpstuk kan zowel beschermend als corrigerend werken. Zo kan een afwijkende teenstand – zoals klauwtenen, hamertenen of overlappende tenen – gecorrigeerd worden of kan een teen beschermd worden tegen een pijnlijk drukpunt. Het hulpstuk functioneert als het ware als een buffer die de druk opvangt.

De siliconen hulpstukken zijn steeds op maat van de tenen gemaakt, duurzaam en afwasbaar.

Stap voor stap biedt een podoloog jou adequaat advies voor de correcte schoen.

Het is van groot belang dat goed schoenadvies op maat van het individu en op leeftijd gebeurt, afhankelijk van de soort klacht. Pijnlijke voeten ontstaan vaak door verkeerde schoenen. Een succesvolle aanpak van je voetprobleem begint bij correct schoenadvies.

Bovendien zal een correcte schoenkeuze bijdragen tot de werking van een podologische zool, door de werking hiervan te ondersteunen of zelfs te versterken.

Behandel je voeten als goud en laat je grondig informeren door een podoloog.

Jouw voeten hebben recht op een goede behandeling en dus een perfect zittend paar schoenen. Educatie wil zeggen dat een podoloog jou uitlegt waarom iets aanbevolen of afgeraden wordt, vaak tijdens jouw behandeling. Deze scholing kan gaan over de juiste keuze van schoenen, maar ook over de huid en uitleg over verschillende podologische behandelingen.

Cookie Policy | webdesign in aalst door conversal